Zonnepanelen in combinatie met valbeveiliging

In de afgelopen jaren is de populariteit van zonnepanelen aanzienlijk toegenomen. Het is nu meer dan ooit van cruciaal belang om de veiligheid te waarborgen van degenen die zonnepanelen installeren, onderhouden en toegang hebben tot daken met zonnepanelen. In de praktijk ontstaat echter vaak een conflict tussen zonnepanelen en valbeveiliging. Veel bedrijven streven ernaar om zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak te plaatsen, helemaal tot aan de dakrand. Dit staat echter op gespannen voet met de voorschriften voor valbeveiliging, die vereisen dat er een vrije ruimte vanaf de dakrand wordt aangehouden.

Om dit probleem aan te pakken, hebben Aerocompact en Innotech een innovatieve oplossing ontwikkeld. Aerocompact is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en distribueren van aerodynamisch geoptimaliseerde onderconstructies voor de montage van zonnepanelen. Innotech heeft op zijn beurt valbeveiliging ontwikkeld die direct op deze onderconstructies kan worden gemonteerd. Dit geldt ook voor de onderconstructies van K2 en Novotegra.

Wat zijn de voordelen?

Het gebruik van valbeveiliging rechtstreeks op de onderconstructie van zonnepanelen biedt een breed scala aan voordelen. Om te beginnen, bevordert het de veiligheid van de werknemers die verantwoordelijk zijn voor de installatie en het onderhoud van zonnepanelen. Hierdoor wordt het risico op ernstige verwondingen of zelfs dodelijke ongevallen gereduceerd. Bovendien kan valbeveiliging de productiviteit verhogen doordat werknemers zich vrij en veilig over het dak kunnen bewegen, zonder zich zorgen te maken over hun welzijn. Een bijkomend voordeel is dat er geen noodzaak meer is om gaten in het dak te boren, wat de kans op lekkage drastisch verkleint.

Valbeveiliging

Waarom is dit noodzakelijk?

Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat het aantal meldingen van ongevallen met zonnepanelen in 2022 – 2023 bijna met een kwart is toegenomen ten opzichte van 2020 – 2021. Jaarlijks vinden er verschillende ongelukken plaats tijdens de installatie en het onderhoud van zonnepanelen, waarbij sommige zelfs fataal eindigen. De incidenten variëren van valpartijen tot verwondingen door elektrische problemen. De alertheid onder de Nederlandse bevolking neemt toe en er komen steeds meer meldingen bij de Arbeidsinspectie binnen waarin wordt opgemerkt dat installateurs geen gebruik maken van valbeveiliging.

Door valbeveiliging direct op de onderconstructie van zonnepanelen te implementeren, kunnen we verandering brengen in deze statistieken en de veiligheid van werknemers verbeteren. Met de juiste training en uitrusting kan het aantal ongelukken flink worden teruggedrongen. Dit bevordert niet alleen de veiligheid, maar vermindert ook kosten en juridische problemen. Bovendien hoeft u geen concessies te doen aan het aantal zonnepanelen dat op uw dak geplaatst kan worden en wordt uw energieopbrengst niet in gevaar gebracht.

Voor wie is het interessant?

Valbeveiliging direct op de onderconstructie van zonnepanelen is interessant en relevant voor een breed scala aan belanghebbenden, waaronder:

  • Installateurs
  • Architecten die zich richten op utiliteitsgebouwen, industriële complexen, scholen, en overheidsinstellingen.
  • Gebouweigenaren, Verenigingen van Eigenaren (VVE’s), gebouwbeheerders en woningbouwverenigingen.
  • Overheidsinstellingen en scholen.

 

Benieuwd of zonnepanelen in combinatie met valbeveiliging iets voor u is?

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Samen kunnen we zorgen voor veiligheid en efficiëntie.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in combinatie met valbeveiliging

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen in combinatie met valbeveiliging?

De integratie van zonnepanelen met valbeveiliging biedt diverse voordelen:

  • Het garandeert een veilige werkomgeving, waardoor het risico op ongevallen wordt verkleind.
  • Het bevordert de efficiëntie en de productiviteit doordat het dak toegankelijker wordt.
  • Er hoeven geen gaten in het dak gemaakt te worden, hierdoor is er minder kans op lekkages.
  • U kunt uw volledige dak voorzien van zonnepanelen. Dit betekent dat de montage van valbeveiliging niet ten koste gaat van de energieopbrengst.
  • Het voldoet aan wettelijke veiligheidsnormen, waardoor juridische complicaties worden geminimaliseerd.
Waarom is valbeveiliging bij zonnepanelen noodzakelijk?
Het aantal ongevallen met zonnepanelen is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, wat resulteert in ernstige verwondingen en zelfs fatale ongevallen. Valbeveiliging zorgt ervoor dat uw werknemers veilig op hoogte kunnen werken. Daarnaast bent u in bepaalde situaties wettelijk verplicht om valbeveiliging te monteren.
Voor wie zijn zonnepanelen in combinatie met valbeveiliging interessant?

Zonnepanelen in combinatie met valbeveiliging zijn interessant voor een breed scala aan belanghebbenden, waaronder installateurs, architecten, gebouweigenaren, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), gebouwbeheerders, woningbouwverenigingen, overheidsinstellingen en scholen.

Hoe kan ik meer informatie krijgen over zonnepanelen in combinatie met valbeveiliging?

Neem bij interesse vrijblijvend contact met ons op. We beantwoorden graag uw vragen en kunnen u op de hoogte brengen van alle mogelijkheden.