Conditie valbeveiliging

Zo houdt u uw valbeveiliging in topconditie

Veilig werken op hoogte is essentieel en valbeveiliging speelt hierbij één van de belangrijkste rollen. Het correct gebruiken van valbeveiligingssystemen is vanzelfsprekend belangrijk, maar het onderhoud ervan mag zeker niet vergeten worden. In dit nieuwsbericht benadrukken we het belang van onderhoud en geven we tips om uw valbeveiliging in topconditie te houden.

Waarom onderhoud noodzakelijk is

Het regelmatig onderhouden en controleren van uw valbeveiliging is een niet te onderschatten onderdeel van veilig werken op hoogte. Onderzoek heeft aangetoond dat veel ongevallen op hoogte komen door onvoldoende onderhoud van de beveiligingsmiddelen. Door regelmatige inspectie en goed onderhoud kunt u ongelukken en letsel voorkomen.

RI&E werken op hoogte

Tips voor het reiniging van valbeveiliging

Het correct schoonmaken van uw valbeveiliging is een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud. Maar hoe? En vooral, wat moet er gedaan worden? Hier zijn enkele tips:

  1. Volg de instructies van de fabrikant voor reiniging en gebruik de aanbevolen reinigingsmiddelen.
  2. Gebruik geen agressieve chemicaliën, dit kan het materiaal beschadigen.
  3. Week de uitrusting niet in water, dit kan de sterkte van het materiaal aantasten.
  4. Laat uw uitrusting niet in direct zonlicht of bij warmtebronnen als een verwarming drogen om schade te voorkomen.
  5. Inspecteer uw uitrusting na het reinigen op tekenen van slijtage of schade.
Inspectie valbeveiliging

Dagelijkse inspectie van uw valbeveiliging

Wanneer u dagelijks uw valbeveiliging inspecteert, kunt u vroegtijdige tekenen van slijtage of schade ontdekken. Wanneer u versleten onderdelen of beschadigingen opmerkt, trek dan direct aan de bel! Ondanks regelmatig onderhoud moeten sommige onderdelen van uw valbeveiligingssysteem uiteindelijk worden vervangen of gerepareerd. Daarnaast is het belangrijk om uw voorzieningen op een droge, schone plaats, uit de buurt van direct zonlicht en scherpe voorwerpen te bewaren. Zorg ervoor dat u na elke werkdag uw valbeveiliging op de juiste manier opbergt.

Voorlichting en bewustwording van medewerkers

Veilig werken op hoogte vergt naast een goed systeem ook wat van de gebruiker. Ons doel is om iedereen bewust te maken van het belang van veilig werken. Bij Falpro willen we mensen leren hoe zij risico’s kunnen uitsluiten. Dit doen wij op basis van duidelijke protocollen, heldere werkinstructies en informatieve bijeenkomsten in de vorm van toolboxmeetings en specifieke producttrainingen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Heeft u hulp nodig bij de inspectie van uw valbeveiliging?
Neem dan contact met ons op. Wij zijn hiervoor geschoold en gecertificeerd.