Valbeveiliging Falpro

Verschillende soorten valbeveiliging, wanneer gebruikt u wat?

Valbeveiliging is essentieel op de werkplek, vooral op plekken waar werknemers het risico lopen te vallen. Door gebruik te maken van valbeveiliging kunnen letsel en dodelijke ongevallen worden voorkomen. In dit nieuwsbericht worden een aantal soorten valbeveiliging uitgelicht en wordt besproken hoe deze worden gebruikt.

Veiligheidsharnassen

Een veiligheidsharnas is een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) dat ontworpen is om werknemers te beschermen tegen vallen. Een veiligheidsharnas bestaat uit meerdere riemen die met gespen aan het lichaam worden bevestigd. Bij een val wordt de kracht over het lichaam van de gebruiker verdeeld, waardoor ernstig letsel kan worden voorkomen. Veiligheidsharnassen worden gebruikt bij werkzaamheden op hoogte waarbij het risico op vallen aanwezig is, zoals bij het werken op daken, steigers en ladders.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen

Veiligheidslijnen en vanglijnen

Veiligheidslijnen en vanglijnen zijn flexibele lijnen die aan veiligheidsharnassen worden bevestigd en aan ankerpunten worden verankerd. Ze voorkomen een val of beperken de valhoogte indien er toch een val plaatsvindt. Afhankelijk van het soort werk en de omgeving kunnen veiligheidslijnen horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Veiligheidslijnen en vanglijnen worden gebruikt bij werken op hoogte, zoals bij de uitvoer van werkzaamheden aan gevels, bruggen of torens.

Valstopapparaat

Een valstopapparaat is een apparaat dat een val automatisch voorkomt en stopt wanneer er een plotselinge beweging wordt gedetecteerd. Een valstopapparaat bestaat uit een haspel met een intrekbare lijn die aan een veiligheidsharnas wordt bevestigd. Het is zeer geschikt om te gebruiken in situaties waarbij de bewegingsvrijheid van een werknemer beperkt is, zoals bij het werken op hoogte aan kranen of in besloten ruimtes.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Ankerpunten - Falpro

Ankerpunten

Ankerpunten zijn structurele punten waaraan persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen worden bevestigd. Deze worden geïnstalleerd op locaties waar werkzaamheden op hoogte worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat de ankerpunten op een strategische plek worden geplaatst en dat ze sterk genoeg zijn om de krachten van een val op te vangen.